Kysymykset


Kysymys 2072

Sanotaan, että stoalaisuudella ja kristinuskolla on joitain yhteisiä näkemyksiä. Aihepiiri ja sen tunnustuksellisluterilainen analyysi kiinnostaa muutenkin, mutta erityisesti toivoisin sinulta vastausta seuraavaan mieltäni kaihertavaan ongelmaan.

Stoalaisten tavoitteena ja ihanteena oli apatia, jolla silloin tarkoitettiin negatiivisten tunteiden puutetta ja osin positiivistenkin, koska positiiviset tunteet, niiden tavoittelu ja päättyminen usein johtavat tuskaan. Tässä on taustalla ilmeisen tosia havaintoja maailmasta. Onko tällainen tunteettomuus – johon stoalaisuudessa kuitenkin kuuluu moraalin korostaminen – hyvä asia? Raamattu tietysti kehottaa rakastamaan, mutta voisiko tunteiden hillintä ja tietynlaisen rentouden opettelu tunteisiin liittyen olla kristityllekin hyvä asia? Jos, niin kuinka siihen voisi päästä?

Havainnollistan esimerkillä. Itselläni on usein ongelmana se, etten voi taustani ja huonojen kokemusteni takia luottaa ihmisiin ja stressaan siitä, pitävätkö ihmiset minusta. Jos sitten kiinnyn joihinkin ystäviin, alan stressata heistä ja etsin merkkejä siitä, pitävätkö he minusta enää, ovatko he suuttuneet minulle jostain, hylkäävätkö he minut joskus. Osoitan avoimesti ja usein kiintymystäni niille ystäville, joihin luotan, mutta he harvemmih minulle. Ja heihinkin joutuu toisinaan pettymään. Esim. viesteihin ei vastata tai vastataan hyvin hitaasti. Mutta vaikka usein vastataan nopeastikin ja nopeammin kuin itse heille ehdin, niin silti saattaa tuntua, että kylläpäs kestää vastaaminen. Usein on niin, että kellään ystävällä ei ole aikaa tavata minua tai välttämättä edes puhua puhelimessa (ja sitten epäilen, eikö heitä vain huvita). Olen oppinut, että pitää varoa ehdottelemasta liian usein samalle kaverille, ettei mene painostavaksi hänelle. Mutta on sekin sitten hankalaa, kun ei tiedä, eikö ystävä halua tai oikeasti millään ehdi tavata, vai auttaisiko asiaa sittenkin pieni muistuttaminen. Ja jos jollakulla ei ole aikaa hupitapaamiseen eikä hupipuheluun, niin sitten tuntuu ahdistavalta ottaa yhteyttä silloinkaan, jos tarvitsisi apua tai neuvoa, kun ei halua olla taakaksi ihmiselle, jolle ei minusta ehkä ole seurana iloa. Muutenkin kaikki ystävyyssuhteet tuntuvat jollain lailla vajailta, mikä milläkin tavalla. Tämä aiheuttaa negatiivisia tunteita, joista olisi hyvä päästä eroon. Varmasti olen itsekin rasittava ja kitkerä ystävä, ei sillä. Kateellinenkin joskus. Perisynnin takia olemme kaikki vajaita jopa kognitiivisia kykyjämme myöten.

Pitäisi olla Herralle kiitollinen, että on paljon ihania ystäviä; monilla ei ole yhtään. Voinko saada synninpäästön tähän kiittämättömyyteeni ja siihen katkeruuteen, jota toisinaan tunnen, ja joka purskahtelee välillä esille ajattelemattoman pisteliäinä kommentteina ja katteettomana marttyyriksiheittäytymisenä, vaikka luulenkin, etten harmi kyllä pääse tästä vuosikausiin täysin eroon, jos koskaan?

Kuulostan varmaan neuroottiselta. Ehkä olenkin sitä, mutta täytyy myös huomata, että olen tuossa yllä esittänyt aika kärjistetyn kuvan, jotta pointti välittyy. Ja kyllä jotkut ystävät ovat oikeasti hyljänneet minut. Ja paljon hyvää kehitystä on tässä jo tapahtunut, stressaamisesta on päästy kohti apatiaa ja mielenrauhaa.

Seurakunnissa puhutaan liian vähän ystävyydestä. Avioliiton pyhyyttä ja puhtautta on tärkeä puolustaa, kuten hebrealaiskirjeen loppupuolella sanotaan, mutta tosi moni joutuu olemaan vastentahtoisesti sinkkuna, jolloin olisi tärkeää, että ystäväpuoli olisi edes kunnossa. Raamatussakin Daavidilla ja Joonatanilla oli hellä ystävyys ja Jeesuksella ja evakelista Johanneksella näytti synkkaavan tosi hyvin. Paavalilla oli ilmeisesti jopa naispuolisia ystäviä (Persis, Prisca jne.), vaikka oli itse mies, mitä jotkut kristityt eivät kannata. Seurakunnissa tarjotaan usein ratkaisuksi, että Jeesus on ystäväsi eikä hylkää sinua ikinä. Tämä on valtava lohtu, mutta jotain muutakin täytyisi pystyä aiheesta sanomaan. Ystävyyttä ei myöskään voi pakottaa tai säälin kautta painostaa, vaan kyllä siinä tarvitaan molemminpuolista synkkaa. Muuten se on vain kaveruutta tai veljeyttä/sisaruutta.

Aikaa ja resursseja kuluu näiden asioiden pohtimiseen, vaikka varmaan kannattaisi olla välittämättä siitä, vastaako joku hitaasti/ollenkaan, tai että joku ei ehdi nähdä. Ja jos kellään ei ole aikaa, keskittyä työntekoon tai johonkin yksinäiseen harrastukseen ja estää tunteita ja pohdintoja nousemasta pintaan. Ajatella, että jos joku ei pidä minusta ja joku toinen pitää, muttei arvosta minua sen vertaa, että vastaisi viesteihini edes muistutuksesta (jollaisia en yleensä kehtaa tehdä), niin se on heidän menetyksensä ja minua se ei satuta ollenkaan. Psyykata itsensä näin. Tarvittaessa tehdään ihmisistä johtopäätöksiä, muttei katkeroiduta. Olisiko tämä sellaista hyvää stoalaista apatiaharjoitusta?

Jos apatia ei ole ratkaisu, mikä sitten?

Kiitos hyvästä palstasta! Henkilökohtainen kommentti sinulle, Timo: sinulla on jollain lailla veikeä persoona, niin että sinua lukiessa tai joltain videolta katsoessa alkaa välillä naurattaa: ei pilkallisesti, eikä sen takia, että olisit kertonut vitsin, vaan sen takia, että tuntuu hyvältä, että joku sanoo niin napakasti ja häpeilemättä tosiasioita ja osaa ne iskevästi muotoilla. En osaa paremmin selittää. Mutta se on kehu.

Vastaus:

Kiitos kysymästä. On niin paljon asiaa, että en ihan pysty antamaan sulle tyhjentävää vastausta ...

En ole itse järin innostunut stoalaisesta filosofiasta. Enemmän tunnen viehätystä Raamatun rikkaalle ja todella elämän makuiselle ihmisenä ololle, jossa on tunteita laidasta laitaan ja kaiken keskellä vakaa ja vahva luottamus Herran hyvään hoitoon. Hän saa ohjata ja kasvattaa omiaan eteenpäin taivastiellä. Meillä jokaisella on paljon opittavaa. Eikä vähiten kanssakäymisessä toisten ihmisten kanssa. Ja on selvää, että kaikkien kanssa ei ns. "synkkaa", mutta kaikkien kanssa on hyvä tulla toimeen, jos se vain on mahdollista ja riippuu itsestä. Stoalainen apatia johtaa herkästi omien tunteitten tukahduttamiseen ja pitkässä juoksussa voi tuottaa ongelmia. Niitä ei silloin välttämättä ehdi tai pysty käsittelemään niin kuin pitäisi. Siksi stoalainen apatia voi johtaa hyvin herkästi moderniin apatiaan, vaikka nuo käsitteet sinänsä eivät ole toistensa kaltaisia. Itse näkisin, että ihmissuhteissa saa pyytää Jumalan johdatusta ja miettiä koko ajan, kuinka tässä voi parhaiten toteuttaa rakkauden ihannetta. Minä pidän "todellisen" rakastamisen taitoa vaikeana taitolajina. Se on minusta elämässä ehdottoman ehdottomasti vaikeinta. Siksi jaan kanssasi nuo tuntemukset, joista kirjoitat. Ne lienevät hyvin monelle tuttuja. Oma rakkaus uupuu ja niin se taitaa uupua lähimmäisten puoleltakin ainakin silloin tällöin - kuten kirjoitit. Tässä on varmaan hyvä silti kysyä Jumalalta, että kuinka hän, hyvä Herramme, on onnistunut meitä rakastamaan ja pitämään ominaan meidän nurjista ajatuksista huolimatta. Ja miten minä voisin edes jotenkin heijastaa tätä rakkautta muille. Ei ole helppoa. Ei kerta kaikkiaan. Mutta onko meillä mitään muuta vaihtoehtoa? Jumala, joka on itse tuo rakkaus, tahtoo ja voi opettaa meille avaraa, ihmeellistä armahtavaisuutta. Toivon kyllä sydämestäni, että hän johdattaisi sinulle ja elämääsi jonkun sydänystävän tai joitakin sellaisia. Me tarvitsemme toisiamme.


Kysymys 2071

Oliko lauantai päivänä ollut adventisteilla se oikea näkemys lepopäivästä?

Vastaus:

Ei ole, etenkin kun adventistit vaativat, että tuo la on pidettävä aina ja kaikkialla pyhäpäivänä. Paavali sanoo (Room. 14:5), että toinen pitää yhden päivän toista ja toinen pitää kaikki päivät yhtä hyvinä. Siis tämän mukaisesti ei tästä kannata tehdä uutta lakia kirkossa. (Perinteisesti ollaan pyhäpäivänä pidetty sunnuntaita, koska on haluttu tunnustaa Kristusta ja hänen ylösnousemustaan. Se on hyvä ja arvokas tapa viettää jumalanpalvelusta.)


Kysymys 2070

Voiko kristitty syödä kebablihaa jos sitä myy eri uskonnon edustaja?

Vastaus:

Syö ihmeessä. Maistuu varmasti sullekin. Lue myös 1. Kor. 10:25-26.


Kysymys 2069

Onko itsetyydytys/masturbaatio syntiä? Voinko sitä huoletta harrastaa ilman pelkoa kadotukseen joutumisesta?

Vastaus:

Raamattu ja siihen liittyen Vähä Katekismus kehottaa meitä olemaan puhtaita ajatuksissa, sanoissa ja teoissa. Lisäksi Jumala on luonut seksuaalisuuden meille iloksi avioliitossa. Eli seksuaalisuus on jotain, mikä on tarkoitettu jaettavaksi toisen kanssa. Tuo toinen on oma aviopuoliso pyhässä avioliitossa. Seksi ei ole "yksityisasia", vaikka jotain sinne päin aina väitetään. Oikea seksuaalisuus on jaettua iloa toisen kanssa. Siksi onkin selvää, että Jumala ei tarkoittanut seksuaalisuuttamme jonkinsortin yksityisasiaksemme. Sellaistahan masturbaatio tarkoittaa.


Kysymys 2068

Onko rukoilevaisuudella juhlia?

Vastaus:

Kyllä on. Seuraa ilmoitteluamme nettisivuillamme. Ja tervetuloa Kalannin kesäjuhlille 13.-16.7.2023.


Kysymys 2067

Mieltäni askarruttaa synnin pakeneminen ja lunastustyöhön luottaminen. En ymmärrä, milloin on paras verhauskuvallisesti ”hakata käsi poikki” ja milloin synnin anteeksipyytäminen on kertakaikkiaan riittävä asia pyyhkimään asian pois ja jatkamaan ilman omia tekoja eteenpäin. Esim. jos ihminen ajatuksissaan kokee ylpeyttä ulkoisesta olemuksestaan/varallisuudestaan/taidoistaan/geeneistään ja ajattelee, ettei lähimmäinen ole niin upea ja kyvykäs. Tällainen ylpeä ajattelu kertakaikkiaan kuvottavaa ja väärin, joten tuleeko anteeksipyynnön lisäksi vielä koittaa pyhittyä ja kieltää itseltään vaikka ulkonäöstään huolehtiminen tai harrastus? Ns. olla antamatta ylpeydelle aineksia ja kuolettaa se kieltäytymisillä?

Vastaus:

Yleensä lähdetään liikkeelle "rankaisu"-mallista ja pahimmillaan "helvetillä uhkailu"-mallista. Koska olet tuollainen kuvottava syntinen, niin nyt täytyy saarnata itsensä kadotuksen syövereihin ja jäädä sinne potemaan turmeluksensa surkeutta. Koska pääset sieltä ulos? Jos tässä sitten yrittää muuttaa itseänsä ennen kuin rohkenee ulos, ei koskaan ole ulkona vaan sinne pimeyteen jää. Teoillaan kun ei pidemmälle pääse. Minusta on paljon parempi ja itse asiassa ainoa tie eteenpäin Jumalan hyvyyden ja rakkauden kokeminen. Olet tuollaisena pahana ja iljettävänä syntisenä hänen rakastamansa sekä hänen armonsa armoittama. Iloitse tästä. Ja sen jälkeen pyhitä lahjasi Jumalan käyttöön! Älä siis pimitä niitä. Se vasta on perkeleestä. Jos sinulla viisautta riittää, käytä sitä toisten hyväksi. Saat varmasti ympärillesi ihmisiä, jotka ärsyttävät ja potuttavat sinua. Silloin voit ruveta kuolettamaan lihaasi oikealla tavalla ja auttaa heitä kaikesta huolimatta. Jos sinulla on rahaa ja massia vaikka muille jakaa, niin jaa ihmeessä. Etsi hyvät tarkoitukset ja laita rahaa likoon niin, että tekee kipeetä. Huomaat tosi nopeasti, että tässä sitä todella pyhitytään ja päästään edemmäs uskon tiellä. Jos olet missin kauneudella varustettu, näytä maailmalle, että et levitä sulojasi ympäri ämpäri maailman turuilla, vaan pyhität avioliittosi säädetyllä tavalla ja otat lapset vastaan kasvattaaksesi heidät Herrallesi. Jos olet "all stars"-joukkueessa, pelaa ja potki vaikka tuhat maalia, mutta älä juhli "kosteilla illallisilla" suurenmoisuuttasi vaan näytä ihan toisenlaista mallia ja kerro, miksi teet näin. On varmaa, että tämä kuolettaa lihaasi paremmin kuin kaikki nuo kurjat ja moukkamaiset tavat "rangaista" omaa pahuuttaan itse keksityillä katumusharjoituksilla, jotka eivät ole yhtään mitään muuta kuin ylpeän ihmisen tarvetta pukea päällensä "harmaa munkin kaapu" ja näyttäytyä siinä "hullua hurskaammalta". Rohkaisen siis sinua elämään uskovana ja kiittämään Jumalaasi kaikista lahjoistasi ja panemaan ne hyötykäyttöön hänen kunnian puolesta.


Kysymys 2066

Tulisiko kristityn välttää uimahalleja ja yleisiä rantoja? Törmäsin juuri ulkomaalaisen kristityn mielipiteeseen, ettei lapsia kannattaisi viedä tämmöisiin paikkoihin. Ihmiset ovat miltei alasti (uimapukumuoti onkin niukkaa nykyään) ja tällä voi olla huonoja seurauksia. Samassa yheydessä viitaten siihen, että lapsuuden saa elettyä ilman uimarantoja ja altaita omalla takapihalla leikkien jne. Minusta tämä kuulostaa jo aika äärimmäiseltä.

Vastaus:

Tämmöisiä erilaisia kieltoja ja pohdintoja nousee tavan takaa. Hyvää niissä on se, että kristitty siten miettii vakavasti, kuinka pyhittää elämänsä. Ja on varmasti yleisiä uimarantoja, joissa meno on villiä. On uimarantoja, joissa "nakuillaan" avoimesti jne. Raja menee varmasti jossain. Mutta en lähde siitä, että jos joskus jossakin joku ylilyönti tapahtuu, se tarkoittaa kaiken "pannaan julistamista". Ei sillai olla toimittu ennenkään. Parempi on keskustella asioista ja kertoa esim. lapselle, että monet ovat arvoissaan eri "aallonpituudella"; he elävät noin, mutta itse voi silti elää toisin. Eli pyrkii kasvattaan lapsen omaatuntoa kohtaamaan erilaisuutta sekä tekemään kestäviä moraalisia ratkaisuja, vaikka nykykäytäntö ei niitä suosisikaan. Tämä kantsii tehdä niin, että jättää "paatoksen" vähemmälle. Sen sijaan keskittyy evankeliumin voimaan tai armon vaikuttavuuteen. Sen kautta lapsi oppii, mistä löytyy voima moraalisten arvojen mukaiseen elämään.


Kysymys 2065

Hei!
Miten mielestäsi kristityn tulisi suhtautua tatuointeihin? Saako uskova ottaa tatuoinnin? Onko tätä pohdittaessa usein esiin tuotava kohta kolmannesta Mooseksen kirjasta juuri tatuointeihin liittyvä vai epäjumalien palvontaan tms.?

Vastaus:

Itse en oikein paljoa välitä eikä minua kiinnosta tatuoinnit. Pidän enemmän Jumalan luomasta ulkonäöstä ja ihailen oman ihoni superlaatuista toimintaa minun parhaakseni. Kiitos Herralle hänen luomistyöstään ja siitä, että meidät on ihmeellisesti tehty jokainen. Tuo Mooseksen opastus ei täysin suoranaisesti liity nykyajan muoti-ilmiönä tunnettuihin tatuointeihin. Ja ennen vanhaan merimiehillä niitä oli paljon enemmän. Miettiä voi silti sen valossa, että mistähän kaikesta tässä on kysymys. Moni vanhempi tapa, joka on liittynyt esim. juuri epäjumalanpalvontaa, nousee esiin uudessa "maallisessa" muodossa. Yleensä tatuoija on viestittämässä jotain tatuoinneillaan. Siksi ne kannattaa ottaa vakavasti. Niistä voi hienosti "löytää jutun juurta" asianomaisen kanssa ja onnistuu sillä tavalla tutustumaan ihmiseen. Keskustelun myötä avautuu ehkä ovi uskolle ja evankeliumin julistukselle.


Kysymys 2064

Onko Jumalan kunniaksi luopua sinällään neutraaleista asioista varmuuden vuoksi jos vaativa omatuntoni sitä vaatii? Vaikka siitä koituisi menetystä myös perheelle? Olen aika vaativa mieleni suhteen ja pelkään, että pidän asioista liikaa. Kuitenkin pitäisi kai olla valmis heittämään mitä vain roskana pois Jeesuksen tähden.

Vastaus:

Sinänsä voi ja saa luopua Jumalan tähden monista asioista, jotka eivät välttämättä koidu sanottavasti hänen työnsä ja kunniansa edistämiseksi. Mutta on toisaalta varottava neuroosimaista asennetta, joka vie kaiken ilon tavallisesta elämästä, kun koko aika jää miettimään, mikä olisi kympin arvoista tai ehkä vielä paremminkin kymppi plussan arvoista. Kyllä Jumala on luonut meille ihanan luomakunnan ja siitä nauttiminen on Jumalan kunnioittamista ja kiittämistä. Siksi kehottaisin sinua nauttimaan ja riemuitsemaan perheesi kanssa yhdessä monista asioista, joista pidätte ja kääntämään tuon kaiken Jumalan kiitokseksi ja tavallaan sellaiseksi arjen jumalanpalvelukseksi. Sitä mielestäni sinä tässä nyt tarvitset.


Kysymys 2063

Moi. Mieltäni painaa sellainen asia, että minulla oli erään ihmisen kanssa kova keskustelu pelastuksesta ja siitä kuka joutuu helvettiin. Olin mennyt sanomaan, että kristitty ei voi elää tahallaan synnissä ilman parannuksen tekoa ja mielenmuutosta ja odottaa pelastuvansa helvetiltä ja tämä ihminen väitti minun joutuvan helvettiin muiden tuomitsemisesta.

Alkoi vähän pelottaa tuo ja mietin, että joudunko nyt sitten noista sanoista kadotukseen. Voiko tuollaisen saada Jeesukselta anteeksi vai pitääkö tässä nyt sitten vain valmistautua ikuiseen kärsimykseen?

Vastaus:

Kyllä sinä todistit ihan oikein sen, mitä Raamattu sanoo. Aina on hyvä painottaa sitä evankeliumia, että Kristus tuli pelastaakseen meidät synnistä ja helvetistä kuolemalla puolestamme. Ei ole väärin todistaa tästä. Saamme tietysti aina rukoilla, että todistamme kärsivällisyydessä ja rakkaudessa ja nöyryydessä. Mutta totuutta ei voi muokata eri ihmisten mieltymysten mukaan. Liian usein tuo lause "toisten tuomitsemisesta" heitetään ilmaan ikään kuin merkkinä siitä, että toinen haluaa nyt vaan lopettaa keskustelun eikä jäädä miettimään tekojensa seurauksia tai hengellisiä kysymyksiä. Lienee hiukan samaa tyyliä kuin politiikassa on "natsi-kortin" nostaminen esiin. Sillä tapetaan yleensä asiallinen keskustelu alkuunsa.


Kysymys 2062

Onko oikein ja raamatullista sekä luterilaisuuden mukaista sanoa:
”jokainen tulkitsee Raamattua oman viitekehyksensä synnyttämän esiymmärryksen kautta ja läpi”?

Vastaus:

No tavallaan. Tuolla sanonnalla tosin tarkoitetaan usein, että Raamattu ei itsessään olisi selvä ja siksi sen tulkinta on lähinnä mielivaltaista. Tosiasiassa Raamattu on selvä ja sen mahd. epäselvyys johtuu meidän ihmisten haluttomuudesta seurata pyhää totuutta ja suoranaisesta turmeluksesta käsittää Pyhän Hengen viisautta. Raamattua lukiessa on usein täysin riittävää osata sisälukutaito, jonka Pyhä Henki pyhittää käyttöönsä ja avaa pyhän sanan totuudet nöyrälle lukijalle.


Kysymys 2061

Mikä on sanan kristitty alkuperäinen merkitys Raamatun alkukielessä? Onko se Kristuksen seuraaja? Oliko sana kristitty apostolien teoissa alunperin kunnioittava nimitys?

Vastaus:

Kyllä "kristitty"-nimi tulee siitä, että hän seuraa Kristusta eli Messiasta. Apostolien teoista käy ilmi, että alkujaan puhuttiin "siitä tiestä" (Jeesus sanoi olevansa "tie") tai nasaretilaisten lahkosta (Jeesus oli kotoisin Nasaretista), mutta sitten aika pian tuo nimitys "kristitty" otettiin käyttöön. Ensin Antiokian alueella ja sieltä sitten se levisi muuallekin ja koko maailmaan. Nimityksen ei tarvinnut olla alkuaan välttämättä negatiivinen. Se ehkä selvensi kaiken kaikkiaan, keistä on lopulta kysymys. Sellaisena tuo sana on suorastaan nerokas.


Kysymys 2060

Onko kristilliseen elämään sopivaa naisen toimia johtajana tai muuna neuvonantajana siviilielämässä? Tai voiko vaimo avioliitossaan antaa miehelleen vinkkejä töihin jos tietää jostain asiasta enemmän?

Onko naisen opetustyö siviilityössä ok kirjojen ja luentojen kautta? Siis jos opetuksen kohteena ”aikamiehiä”.

Vastaus:

Lyhyt vastaus: on. Hyvä ja ymmärtäväinen vaimo on korvaamaton apu miehelle. Naisen ei kannata silti ruveta nalkuttamaan ja jakelemaan ohjeita tuohon tapaan. Hyvää keskustelua ei voita mikään. Se on rakentavaa ja innostavaa. On monia asioita, jotka naiset ymmärtävät paremmin kuin miehet. Siitä kannattaa iloita ja se "hyöty" kuuluu ottaa visusti talteen ja antaa naiselle se kunnia, joka hänelle sen myötä lankee. Kehotan lukemaan Sananlaskujen lukua 31.


Kysymys 2059

Minua on askarruttanut muutama kysymys: kastoiko Jeesus itse ihmisiä vai kastoivatko vain hänen opetuslapsensa ikäänkuin Jeesuksen valtuutuksella?
Miksi Jeesus (tai hänen opetuslapsensa) kastoivat samaan aikaan kuin Johannes eli olivatko tässä molemmat kasteet toiminnassa yhtäaikaa?
Raamatunkohdat alla: Joh. 3:22-26 ja Joh. 4:1-3.
Kuka sitten oli kastanut opetuslapset? Vai oliko heitä kastettu ollenkaan?

22. Sen jälkeen Jeesus meni opetuslapsineen Juudean maaseudulle ja oleskeli siellä heidän kanssaan ja kastoi.
23. Mutta Johanneskin kastoi Ainonissa lähellä Salimia, koska siellä oli paljon vettä; ja ihmiset tulivat ja antoivat kastaa itsensä.
24. Sillä Johannesta ei vielä oltu heitetty vankeuteen.
25. Niin Johanneksen opetuslapset rupesivat väittelemään erään juutalaisen kanssa puhdistuksesta.
26. Ja he tulivat Johanneksen luo ja sanoivat hänelle: "Rabbi, se, joka oli sinun kanssasi Jordanin tuolla puolella ja josta sinä olet todistanut, katso, hän kastaa, ja kaikki menevät hänen tykönsä". (Joh. 3:22-26).
1. Kun nyt Herra sai tietää fariseusten kuulleen, että Jeesus teki opetuslapsiksi ja kastoi useampia kuin Johannes
2. - vaikka Jeesus ei itse kastanut, vaan hänen opetuslapsensa -
3. jätti hän Juudean ja meni taas Galileaan. (Joh. 4: 1-3).

Vastaus:

Tuossa lainaamassasi hyvässä Raamatun kohdassa kysymykseesi on jo pitkälti vastattu. Johannes Messiaan edelläkulkijana  kastoi pääsääntöisesti ennen kuin Jeesus aloitti toimintansa. Johanneksen kaste valmisti kansaa vastaanottamaan Messiaansa. Se oli syvimmältään kaste syntien anteeksiantamiseksi kuten evankeliumit siitä opettavat. Jeesus jatkoi Johanneksen toimintaa, mutta hänen messiaanisuutensa oli myös tuon toiminnan ja kaiken VT:n opetuksen täyttymystä. Johanneksen ev. korostaa, että opetuslapset suorittivat nuo kasteet. Opetuslasten kasteesta ei kerrota erikseen. Osa heistä oli Johannes Kastajan opetuslapsia ennen. Lienevät saaneet häneltä kasteen. On myös teologisesti perusteltua ja mahdollista, että se läheinen yhteys, joka opetuslapsilla oli Jeesukseen, oli juuri se, mitä kaste välittää meille apostolien jälkeiselle Herran seurakunnalle.


Kysymys 2058

Dan. 10:13
Miksi Persialla oli paha enkeliruhtinas ja onko kaikilla mailla oma enkeliruhtinas?
Mietin myös, että ne ilm. pysyvät täällä Jeesuksen tulemiseen asti?
Näyttää siltä, että pahan valta vain kasvaa, virttä 600 lainatakseni.

Vastaus:

Moni näkyvä asia täällä ajassa saa alkunsa ja voimansa "tuolta puolen". Puhutaan usein "ajan hengestä", joka kirjaimellisesti on jonkun "hengen" nostattama muotiajatus, joka kestää sen aikaa kun kestää. Myös valtakuntien suuntautuminen tänne tai tuonne päin johtuu siitä hengestä, joka pääsee vallalle syystä tai toisesta. Itse asiassa tämä lienee hyvin ajankohtaista näinä aikoina, kun mietimme Euroopan tilaa ja suuntaa yhdessä itänaapurinsa kanssa. Tarvitaan rukousta ja viisautta - ja paljon. Tuo Danielin kirjan kohta sopii näihin ajatuksiin. Täältä maasta käsin voi olla vaikeata ymmärtää kaikkia "henkimaailman asioita" eikä ole viisasta aina edes yrittää ymmärtää niitä. Voimme silti todeta, että Raamattu se vaan on yllättävänkin ajankohtainen kirja. Hyvin se paaluttaa näitä asioita. Paljon paremmin kuin moderni taikka postmoderni ihminen, joka ei välttämättä edes itse tajua, kuinka hänen oma ajattelunsa on "ajan hengen" tuotosta.


Kysymys 2057

Mitä mieltä olette Johannes Gossner nimisestä henkilöstä ja hänen kirjoituksistaan esimerkiksi aarrearkkunen? Alunperin ilmeisesti roomalaiskatolinen?

Vastaus:

Tuota kirjaa on luettu ymmärtääkseni paljon rukoilevaisuudessa. Niin kuin monia muitakin kirjoja, jotka eivät ole välttämättä "luterilaisten" tekijöiden tekemiä. Minusta on ihailtavaa tämä tällainen avoimuus Herran työlle. Otetaan vastaan, mitä hän antaa. Koetellaan kaikki ja pidetään se, mikä hyvää on. Joskus rukoilevaisuutta on pidetty "tiukkapipoisena" liikkeenä, mutta noin ajattelevan olisi hyvä huomata tämä kaunis piirre rukoilevaisuudessa.

 

Otan tähän loppuun netistä suoraan lainaamani lyhyen yhteenvedon Gossnerin elämästä. Hän oli siis alkuaan roomalaiskatolinen, joka myöhemmin elämässään siirtyi luterilaisuuden pariin. Hänestä kerrotaan näin (suora lainaus):

"Gossner oli alkuaan roomalaiskatolinen pappi, syntyi Baierissa vuonna 1773 ja joutui tuon kirkon piirissä 1800-luvun alussa liikkuneen evankelisen herätysliikkeen vaikutuksen alaiseksi. Katolisena pappina hän seurakunnassaan todisti voimallisesti synnistä ja armosta ja monia ihmisiä heräsi elävään uskoon.

Hänen kristinuskonkäsityksensä oli syvästi evankelinen. Ainoaksi pelastuksen perustukseksi hän esitti Kristuksen ristinkuoleman meidän puolestamme syntien sovitukseksi.

Rukousella oli Gossnerin elämässä suuri merkitys; ennen kaikkea sisällisenä sydämen rukouksena, jossa mieli alati on suunnattuna Herraa kohti. -Tässä hengessä tapahtunut toiminta katolisen kirkon piirissä herätti vastustusta ja suoranaista vainoakin, jonka johdosta hän siirtyi luterilaiseen kirkkoon, toimien sitten luterilaisena pappina ja lähetyksen johtajana aina kuolemaansa saakka."

P.S. Tuossa luterilaisessa kirkossa taisi enemmän olla kysymys luterilaisten ja kalvinilaisten yhteiskirkosta. Tämä pienenä tarkennuksena yllä olevaan.


Kysymys 2056

Minulla on ongelma rukoilun ja pakkoajatusten kanssa. Kun rukoilen Isä Meidän -rukousta mieleen nousee samalla lupauksia mitä väkisin lupailen, vaikka sellaisia en haluaisi tehdä. Sitten jälkeenpäin ajatuksissa pyörii teema joka liittyy siihen, että luvattu mikä luvattu. En halua luvata, mutta en voi olla ajattelematta lupauksia rukoilun aikana. Välillä aloitan monta kertaa uudelleen, jotta saisin rukoiltua ilman pakko-ajatuksia. Osa uskovista varmaan ajattelee, että lupaus on täytettävä oli mikä oli. Mutta onko tämmöisessäkin pakkoajatuksissa niin tehtävä? Olen voimaton.

Vastaus:

Ks. kysymys 2054. Toivotan sieluusi lepoa ja rauhaa. Älä anna noiden ajatustesi rääkätä itseäsi enempää. Jää Jeesuksen suojaan. Hän on Rauhanruhtinas ja osaa rauhoittaa mielesi.


Kysymys 2055

Voiko lasta viedä harrastamaan balettia tai muuta tanssia? Onko tanssi syntiä?

Vastaus:

Kyllä baletti on hyvä harrastus. Hyväkin asia voi tulla parhaan viholliseksi eli saada suhteettoman osuuden elämästämme ja viedä ajatuksemme pois kaikkein tärkeimmästä eli Raamatun Jumalan ja Kristuksen rakkaudesta ja hyvyydestä syntistä kohtaan. Näin voi käydä vaikka liikunnan, sellon soiton tai käsitöiden johdosta. Baletissa lienee myös hyvä muistaa, että se voi kasvavalle tytölle merkitä anoreksiaa tai bulimiaa tms. jos joutuu vääränlaisen valmennuksen uhriksi. On lisäksi hyvä muistaa ja ymmärtää, että on monenlaista tanssia. Osa on iljettävää. Esim. se Salomen tanssi, jonka johdosta Johannes Kastajan pää hakattiin pois. Tai vastaavanlaista tanssia jossain yökerhossa jne. Myös tanssipaikat ovat niitä, joissa on mielessä usein muut asiat kuin sielun autuus. En suosittele niihin menemistä. Jne. Tästä vastauksesta näkee ja ymmärtää, että yksiselitteinen vastaus kysymykseesi vaatii hiukan sen pohtimista, mistä kaikesta voi olla kyse, kun puhutaan tanssista. Uskoisin kuitenkin, että ajatteleva lukija saa tästä ikään kuin suuntaviivat siihen, kuinka edetä Herran pelossa ja Hengen johdatuksessa eteenpäin.


Kysymys 2054

Kysymyksestä 2050 haluaisin vielä tehdä lisäkysymyksen: onko siis niin, että ajattelemattomien omaatuntoa sitovien lupausten tekeminen on mahdollista saada Jeesukselta anteeksi ja päästä niistä vapaaksi jos sellaisia on tehnyt? Raamattu vaikuttaa suhtautuvan vakavasti lupausten tekemiseen, mutta toisaalta onko pakollista sitoa itseään ja lähipiiriään niihin loppuiäksi, jos alunperinkään asiaa ei ole loppuun asti harkinnut tai täysin voimissaan niitä tehnyt?

Vastaus:

Näin juuri. Lisäksi on hyvä ymmärtää, että näistä lupauksista ja niiden tekemisestä voi jollekin tulla pakkomielle, jolloin ihminen kokee tehneensä tuon ja tämän lupauksen ja päivittäin niitä kasaantuu tunnolle jo monia, vuosien kuluessa lukemattomia. Siksi on hyvä muistaa, että ei kannata ajattelemattomasti lupailla mitään, mutta ei myöskään ajatella, että jokainen mielessä tapahtuva liikahdus olisi jo tavallaan Jumalalle tehty lupaus. Ja jos siltä alkaa tuntua, voi kääntyä Vapahtajan puoleen ja kertoa hänelle, ettei hallitse mieltänsä ja tätä lupausten pakkomieltä ja sitten vain yksinkertaisesti pyytää, että saa jäädä hänen hyvään hoivaansa sellaisenaan. Tuollaisen rukouksen hän kuulee mielellään!


Kysymys 2053

Minua on jo jonkin aikaa, oikeastaan vuosia, vaivannut eräs perustavanlaatuinen asia kristinuskossa: helvetti. Nuorempana tämä oli minulle itsestäänselvyys ja sopi muutoinkin mustavalkoisempaan maailmankuvaani. Näin "vanhemmiten" asia on alkanut vaivata oikein toden teolla esimerkiksi seuraavien kysymysten kautta:

- Miten hyvä ja kaikkivaltias Jumala voi luoda ihmiskunnan, jonka jäsenistä miljoonat (tai miljardit) päätyvät ikuiseen tuskaan?
- Miten käy ihmisille ennen Jeesusta tai ihmisille, jotka eivät ole koskaan kuulleet syystä tai toisesta Jeesuksesta?
- Onko todella oikeudenmukaista, että ei-kristilliseen perheeseen tai kulttuuriin syntyneet ihmiset joutuvat kärsimään ikuisesti osittain vanhempiensa johdosta ja johdattamana?
- Eikö jokin absoluuttista ja ikuista tuskaa vähempi olisi riittänyt rangaistukseksi?
- Miten minä voisin olla iloinen taivaassa, jos lapseni joutuisi kärsimään ikuisesti helvetissä?

Mutkat suoriksi vetävä vastaus kysymyksiini muiden kohtalosta olisi Jeesuksen sanat Pietarille Johanneksen evankeliumissa: "... mitä se sinuun koskee. Seuraa sinä minua." Tällainen vastaus ei kuitenkaan ole tuonut minulle vuosiin rauhaa asian kanssa.

Vastaus:

Olemme juuri viettäneet kirkkovuoden viimeistä sunnuntaita eli tuomiosunnuntaita. Se on ilon ja riemun päivä. Eikä vain sen johdosta, että tuomio voi olla myös vapauttava (eikä siis vain langettava). Kristitylle tuomio on Kristuksen tähden vapauttava ja siitä riittää iloa koko iankaikkisuudeksi. Mutta se tuomiosunnuntai on ilon aihe myös siinä mielessä, että oikeudenmukaisuus toteutuu. Jos ei olisi tätä viimeistä tuomiota eikä Jumala tuomitsisi ketään, se tarkoittaisi esim. että Jumala lopulta hyväksyisi Ukrainassa tapahtuvat kauheudet: tappamiset sekä kidutukset, raiskaukset ja moniin lapsiin ja nuoriin kohdistuvat törkeydet. Ei edes taivaassa päästäisi nauttimaan rauhasta ja Jumalan hyvän tahdon ja rakkauden täyteydestä. Siinä tapauksessa taivas muuttuisi tavallaan helvetiksi. Eipä kiinnostaisi itseäni enää ollenkaan ... Paikalla olisivat kaikki kiusaajat, murhaajat ja hirmuhallitsijat. Tällaisesta näkökulmasta katsottuna iankaikkinen tuomio alkaa enemmän avautua välttämättömänä oikeudenmukaisuuden toteuttamisena. Lisäksi voimme helvetin julmuutta kauhistellessamme ajatella, että rangaistus on hirmuinen, mutta niin on myös rikos. Tällä tarkoitan sitä, että se, joka hylkää Kristuksen, on pitänyt pilkkanaan Kristuksen itsensä kärsimän helvetin vaivan meidän syntiemme edestä, hänen pyhän kalliin sovintoveren vuotamista maahan meidän syntiemme sovituksesksi ja kaiken sen vaivan ja työn, jonka Kristus otti kantaakseen saattaakseen meidät autuaiksi. Kuka voisi välttää rangaistuksen, jos syyllistyy tällaiseen pöyristyttävään jumalattomuuteen? Helvetin kieltäjät eivät ole koskaan tajunneet rangaistuksen suhdetta rikoksen suuruuteen. Tätä täytyisi miettiä erityisesti, kun rangaistus tuntuu meistä liian suurelta. Onko todella noin? Tuskinpa vaan. Tai ei varmasti! Sitten on tietysti näitä monenlaisia kysymyksiä niistä, jotka eivät ole koskaan kuuleet evankeliumia jne. Ehkä on yksinkertaisinta sanoa tässä vain se, että kyllä oikeudenmukainen Jumala antaa oikeudenmukaisen rangaistuksen kaikille. Lopuksi se kaikille meille tärkein: Jeesus varoittaa helvetistä enemmän kuin kukaan toinen UT:n henkilöistä, mutta hän ei tee sitä "peloitellakseen meidät taivaaseen" vaan kertoakseen meille, että hän tuli  pelastamaan meidät näin suuresta vaivasta. Siksi on parasta ja kauneinta päättää tämä vastaus Jeesuksen kiitokseen ja kunniaan, kun hän teki tämän, ettei meidän poloisten tarvitse joutua kadotukseen. Jeesuksen veressä synnit on kertakaikkisesti sovitettu!


Kysymys 2052

Miten tullaan rukoilevaiseksi? Entä jos asuu paikkakunnalla, jossa rukoilevaisseurat eivät toimi?

Vastaus:

Rukoilevaiseksi ei sanan syvimmässä mielessä tulla vaan synnytään, nimittäin uudesti uskon kautta. Rukoilevainen on kristitty, joka rukoilee armollista taivaan Isää kaikessa tarpeessansa ja kiittää häntä kaikesta hänen hyvyydestänsä. Virallisesti ruk.yhdistyksen jäseneksi tullaan hakemalla jäsenyyttä johtokunnalta. Siihen tarvitaan kahden jäsenen suositus.


Kysymys 2051

Olen joutunut ikävän tosiasian eteen. Monien vuosien jälkeen olen huomannut, että mieheni on todella tyhmä. Kiireisinä työn ja perhe-elämän aikoina asiat vaan menivät ohi, vaikka kyllä silloinkin toisinaan ajattelin, että onpa mulla tyhmä puoliso. Miehellä on hyvin yksipuoliset kiinnostuksen kohteet. Ei mitään ideoita. Hän ei kiinnitä huomiota edes oman alansa asioihin, miten tuo ja tuo on ratkaistu. Ei vaivaa päätänsä millään älykkyyttä vaativilla asioilla. Eikä pystyisikään, kun ei älykkyyttä ole. Ei hoksaa elokuvien henkilöiden roolinimiä, joten elokuvien henkilötapahtumistakin on vaikea keskustella, kun kaikki pitäisi selittää, että se henkilö, joka teki sitä ja sitä. Hän on kovin pidetty ihminen. Häntä pidetään jopa fiksuna, mutta puolisona ei todellakaan mikään ihanne, ei mitenkään kiinnostava. Hän pitää erittäin hyviä hengellisiä puheita. Mutta jos näiltä tiimoilta spontaanisti pohditaan jotain, minkä pitäisi löytyä omista ajatuksista, niin hänelle ei tule mitään mieleen. Hänellä ei ole oikein omia mielipiteitä, joten on jotenkin toisten vietävissä. Olen minäkin ollut tyhmä, kun olen hänen kanssaan avioitunut. Kadun raskaasti tätä avioliittoa. Avioerokaan ei sovi kristilliseen vakaumukseeni. Miehellä ei varmaankaan ole aavistustakaan näistä minun mietteistäni. Mikähän tässä olisi avuksi? Raamattu kehottaa kiittämään joka tilassa. Sitäkin olen tehnyt, kyllä se auttaakin jollain lailla. Masentaa. Masennus vie toimintakykyni. Toiveeni on, että Jeesus tulisi pian tai että kuolisin pois.

Vastaus:

Kiitos avoimuudestasi. On hyvä sanoittaa omat tuntemuksensa rehellisesti. Se auttaa varmasti niiden käsittelemistä. Iloitsen, että ole kantanut näitä asioita rukouksessa Herralle. Myös haaste opetella kiittämään joka tilassa on suurenmoinen tavoite. Itse jäin miettimään, että tässä olisi ihan varmaan tarvetta miettiä toisen ja erityisesti oman aviopuolison kunnioittamista ja hänen erilaisten heikkouksien rakkaudellista peittelemistä. Tosin juuri tätä tapausta en tunne. Sen puolesta lienee tarpeen, että pääsisit puhumaan tilanteestasi ihan henk.koht. jollekin toiselle sielunhoidossa. Voisitte sitten yhdessä katsoa eteenpäin ja etsiä ratkaisuja. En usko, että ratkaisu löytyisi puolison muutoksen saralta. Päinvastoin, jos ja kun rupeaa tilanteessa kuin tilanteessa kiinnittämään huomionsa mahd. puutteisiin ja virheisiin, niitä löytää koko ajan yhä lisää. Syöksykierre on sitä myöten valmis. Vajoaa yhä syvemmälle. Kuten kerroit oman masennuksesi oireiluista. Olisiko kumminkin puolisossasi yhtä ja toista hyvää? Mihin silloin alkuaan rakastuit hänessä? Jos hän osaa puhua hengellisesti rakentavasti ja pystyy näin levittämään siunausta ympärilleen, niin eikö tässä silloin olisi jotain syvempää, joka löytyy hiukan eri paikasta kuin mistä osasit kenties sitä edes etsiä ja hakea? Uskon, että jokainen ihminen on Jumalan kuva ja hänen ihmisyytensä on arvokas lahja. Kyllä meissä kaikissa on puutteita ja vikoja emmekä juuri avioliitossa voi sulkea silmiämme niiltä. Silti jokaisessa on kumminkin omanlaista kaunista olemista ja olemusta, jonka löytäminen tuottaa sinullekin iloa. Ja vaikka ei tuottaisi, niin sinut on kutsuttu silti rakastamaan niin kuin Kristus rakasti sinua. Rakkaus kaunistaa toisen, ei sen tähden, mitä hänestä itsestään löytyy vaan sen vuoksi, mitä rakkaus itsestään antaa toiselle.


Kysymys 2050

Kysymykseni koskee Jumalalle lupaamista ja mielessä tehtyjä päätöksiä. Kuinka sitovia tällaiset ovat? Jos olen mielessäni päättänyt vaikka luopua jostakin, onko lupauksen täyttäminen pelastuksen ja uskossa pysymisen ehto?

Entä jos lupaan mielessäni esim. sellaista materiaa, joka on myös puolisoni omaisuutta tai kustantamaa? Eihän Iisakinkaan uhraamisessa pyydetty lupaa tietääkseni?

Minulla taitaa olla jonkin sortin mielenterveydellisiä ongelmia. Onko tämä lieventävä asianhaara Jumalan silmissä vai onko Hän ehdoton tekemistämme päätöksistä?

Vastaus:

Voit lukea Saarnajan kirjan kohdan https://www.lsry.fi/biblia/vt/Saarn/5#3-4. Siinä on sanottu pääperiaate. Tähän kannattaa pyrkiä. Jos tulee puhutuksi yli uskonsa, kannattaa sitä katua ja pyytää Jesukselta anteeksi. Pelastus ei perustu sinun tekemisiisi, mutta kristitty haluaa silti vaeltaa niin, ettei loukkaa omaatuntoansa eikä varsinkaan riko armollisen Isänsä tahtoa. Ja tietysti ei kannata luvata mitään, mikä on toisen omaa ja johon ei ole saanut toiselta lupaa, koska jos sellaisen lupauksen pyrkii toteuttamaan, niin syyllistyy myös varkauteen.


Kysymys 2049

Mistä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen voi tietää varmuudella että onko hänet kastettu vauvana? Jos oli ollut evlut. jäsen noin 35 vuotta, niin eikö siitä voi loogisesti päätellä, että on kastettu? Pitäisikö minun tilata kastetodistus kirkolta?

Vastaus:

Pelkästään jo siitä, että olet kirkon jäsen, voit jo päätellä, että sinut on kastettu. Kirkossa ei voi olla kastamattomia jäseniä. Lisävarmuutta saat tosiaan, kun tilaat kastetodistuksen kirkolta. Siinä on silloin ihan mustaa valkoisella!


Kysymys 2046

Kristin+usko. Miksi käytetään sanaa kristin? Se on naisen nimi. Mutta kantasana sanassa kristin on Kristus. Kristin tulee Kristuksen nimestä?

Vastaus:

Kyllä. Juuri näin. Kyse ei ole naisen nimestä eikä oikeastaan miehenkään vaan taustalla on Kristus, joka on käännös heprean sanasta Messias ja tämä sana tarkoittaa Voideltua. Kyse on siis oikeastaan juutalaisen pelastajahahmon tittelistä.