Pääkirjoitus, Länsi-Suomen Herännäislehti 5/2022
”Minun ja toisten paras” – parasta yhdessä
Timo Laato, päätoimittaja
Koska Suomen ev.lut. kirkko on käytännössä ajautunut syvän luopumuksen tielle, on alettu syystä ja täysin oikeutetusti kysellä harmistuneena, miten nyt kuuluu menetellä. Siinä jokainen kokee oikeudekseen tehdä itsenäisesti päätöksensä ja toimia parhaansa mukaan. Tiedämme, mitä siitä on sitten seurannut. Hajaantumista ja pirstaloitumista. Loukkaantumista ja närkästystä. Kiistaa ja riitaa. Kyse ei niinkään ole ollut totuudesta sinänsä, vaan lähinnä siitä tehtävistä johtopäätöksistä.
Tuomarien kirjasta löytyy osuva kuvaus sen ajan sekavasta ja suorastaan sekasortoisesta tilanteesta. Siellä sanotaan: ”Silloin ei ollut kuningasta Israelissa, ja itse kukin teki niin kuin heille näkyi hyväksi” (17:6). Vastaavasti: ”Silloin ei ollut kuningasta Israelissa, vaan jokainen teki niin kuin hänelle näkyi oikein olevan” (21:25). Tällaista yksilön omaa toimintaa laajemmasta kokonaisuudesta piittaamatta Raamattu ei mitenkään ihannoi, vaikka yksittäiset ratkaisut sinänsä voisivat olla perusteltuja. Tarvitaan apostolin muistutusta: ”Kukin katsokoon ei vain omaa vaan toisten parasta.” Se ei saisi muuttua vaivihkaa aivan täydelliseksi vastakohdakseen: ”Kukin katsokoon vain omaansa muka toisten parhaaksi.” Meidät on luotu toistemme yhteyteen, tukemaan toisiamme. Meille jokaiselle annettu arkinen kutsumus johdattaa meitä palvelemaan vapailla vaaleilla valittua ja hyvin järjestäytynyttä yhteiskuntaamme ja sen hallitsijoita. Kirkossa toimimme Kristuksen ruumiin parhaaksi sen jäseninä ja sen jäseniä hoitaen ja hoivaten. Elämme pitkässä jatkumossa menneiden vuosisatojen ja jopa vuosituhansien vuorovaikutuksessa. Siksi yksilön irralliset ja hetkellisistä mielijohteista nousevat pikaiset ratkaisut harvoin koituvat siunaukseksi yhtenäisyyden kannalta ja laajemman historiallisen viitekehyksen valossa. Tämä koskee yhtä lailla itseriittoisia tai isottelevia seurakunnan johtajia. Mahdollisia ongelmia ei ratkaista niin, että joku luulee ymmärtävänsä kaiken paljon paremmin ja syvemmin kuin muut. Siksi tarvitaan keskinäistä kanssakäymistä ja yhteyttä, jotta keskinäinen kanssakäyminen ja yhteys saattavat säilyä.
Hengellisessä työssä pitää luottaa Hengen johdatukseen. Se on tarpeen ja suorastaan täysin välttämätöntä. Hyvää hedelmää ei seuraa muusta toiminnasta. Tästä perustavasta pääajatuksesta vedetään toisinaan vääriä johtopäätöksiä. Voi tulla tavaksi sivuuttaa kokonaan työn täsmällinen suunnittelu ja kehittely. Luotetaan johdatukseen sillä tavoin hurmahenkisesti, että se sulkee pois esim. pappisviran ja jumalanpalvelusjärjestyksen, kirkkolain ja -järjestyksen, kirkollisen hallinnon, työnjaon eri seurakunnissa ja työn painopisteiden päivittämisen muuttuneiden olosuhteitten mukaisesti. Ei kai kukaan tosissaan luule, että tämän tapainen vallankumouksellinen liikehdintä koituu erityiseksi siunaukseksi missään vaiheessa.
Raamatullisen esikuvan ja esimerkkien mukaisesti yhdistyksemme on jo pidemmän ajan työstänyt tulevaisuuden strategiaa alati ja nopeasti muuttuvassa kirkollisessa ja yhteiskunnallisessa tilanteessa Elias Halmisen johdolla. On ollut tarpeellista kokoontua ja keskustella avoimuuden ja luottamuksen hengessä haasteellisista ja vaikeistakin asioista. Aikaa ei ole käytetty maailman pahuuden päivittelemiseen tai päivittämiseen, vaan on kysytty vakavasti, miten tästä nyt päästäisiin eteenpäin Raamatun sanalle uskollisena ja kristillistä vastuuta kantaen erityisesti Suomen kansasta, joka kulkee aina vain kauemmas hyvän Herramme pyhästä tahdosta. Mitä olisi tehtävä rukoilevaisen seuraliikkeen taholta herätyksen eteen? Olemme kurja ja pieni syntisten joukko. Emme pysty mitään. Toisaalta me voimme kaiken Herrassa, joka yksin tekee väkeväksi (Fil. 4:13). Vapahtaja rohkaisee Filadelfian piskuista seurakuntaa: ”Sinun voimasi on vähäinen, mutta olet pitänyt minun sanani etkä ole kieltänyt nimeäni” (Ilm. 3:8). ”Ettäs pidit minun kärsivällisyyteni sanat, niin minä tahdon sinun varjella kiusauksen hetkestä, joka koko maan piirin päälle tuleva on, niitä kiusaamaan, jotka maan päällä asuvat. Katso, minä tulen pian: pidä mitä sinulla on, ettei kenkään sinun kruunuas ottaisi.” (3:10–11.)
Strategiatyöskentely on vihdoin saatu päätökseen. Länsi-Suomen Rukoilevaisten yhdistyksen vuosikokous hyväksyi loppuraportin vuosikokouksessaan 22.4.2022. Julkaisemme tässä lehdessä sen sekä lisäksi toimikunnan puheenjohtaja Elias Halmisen tarkemman kuvauksen keskustelujen taustoista.