Search
Close this search box.

Kysymys 2000

Haluaako Jumala meiltä uhraamista ja luopumista? Tarkoitan tällä sellaisten asioiden vapaaehtoista uhraamista, jotka eivät sinänsä syntiä ole mutta ovat meille rakkaita? Välillä olen törmännyt tässä yhteydessä viittaukseen oman ”Iisakin uhraamisesta”. Onkohan tässä tarkoituksena se, että kieltämällä itseltään jotain rakasta, sydän ei kiinnity liikaa maallisiin asioihin?

Toisekseen kysyisin, voiko perinteiset lautapelit olla syntiä? Monesti niissä on tarkoituksena kerätä rahaa tai löytää joku aarre. Onko tällainen eräänlainen ahneudella ”leikkiminen” väärin?

Vastaus:

Kyllä kaikessa pätee Matt. 6:33 eli se, että ensi etsitään Jumalan valtakuntaa ja kaikki muu annetaan meille sitten Jumalan hyvyydestä. Tässä mielessä on siis totta, että Jumala odottaa meiltä rakkautta häneen yli kaiken kuten Lutherin selityksessä 1. käskyyn sanotaan. Voit myös lukea opettavaisen kertomuksen Salomosta ja hänen mahdollisuudestansa pyytää Jumalalta mitä vaan. Ks. 1. Kun. 3:5-15. Toimi tämän mukaisesti, niin elämässäsi koet Luojasi siunauksen.

Vielä sananen noista lautapeleistä: Kaikesta voi joku aina löytää jotain syntiä tai ainakin mahdollisuutta tehdä syntiä. Samaa voisi kysyä esim. lasten "pollari ja rosvo"-leikistä jne. Mutta leikki ja pelaaminen on myös tapa käsitellä ja työstää monimutkaisia asioita. Ne voivat opettaa meille itsetuntemustakin. Miten minä reagoin, jos Afrikan tähdessä tuleekin rosvo ja vie kaikki minun leikkirahani jne. Näiden tunteiden työstäminen on ihan hyväksi ja auttaa meitä sitten osoittamaan empatiaa tosielämässä, kun saamme kokemuksen vääryyden tunteesta esim. tuollaisen lautapelin kautta. Samoin pollarissa ja rosvossa on aivan oikein juuri poliisit, jotka ottavat kiinni rosvoja ja sitä myöten kasvaa lapsilla taju esivallan hyvästä ja siunaavasta merkityksestä. Tietty jos joku moderni peli on törkeän väkivaltainen tai herkuttelee toisen vahingoittamisella, ei sellaista voi suositella. Tässä kannattaa pitää maalaisjärki mukana. Ja jos sitten peli tulee itselle liian tärkeäksi, sen saa jättää pois hakemalla tilalle jotain kehittävää.

Ja vielä lopuksi: Onneksi olkoon! Olet kysymyksen nro 2000 esittäjä ...